Bosna Hersek Türk Yatırımcıları Bekliyor

Saraybosna Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sefkija Okeric, ekonomik kalkınma yönünde önemli hamleler yapan Bosna Hersek´in, Türk iş adamları için önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. Bos

Saraybosna Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sefkija Okeric, ekonomik kalkınma yönünde önemli hamleler yapan Bosna Hersek´in, Türk iş adamları için önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. Bosna´da özellikle turizm alanında yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Okeric, "Ülkede otel yatırımı yapmak, şu an için doğru bir karar ve karlı bir yatırım olacaktır" dedi.
Saraybosna Kalkınma Ajansı yetkilileri, GMKA´nın organizasyonuyla Çanakkaleli iş adamlarıyla bir araya geldi. Çanakkale Ticaret Borsası´nda düzenlenen toplantıda konuşan GMKA Genel Sekreter vekili Esra Kocabaş, Saraybosna Bölgesel Kalkınma Ajansı ile protokol imzalayarak, iki ülke arasında ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Kocabaş, yapılacak sunumların ardından, iki ülke arasında ticaretin gelişmesini umduğunu kaydetti.
Toplantıda ilk konuşmayı Saraybosna Bölgesel Kalkınma Ajansı Başkanı Şefkiya Okeriç yaptı. Saraybosna´nın ticari ve sosyal hayatı hakkında bilgiler veren Okeriç, "Türkiye bizim için son derece önemli. Hem ülkemizi tanıtma, hem de yeni iş birlikleri için zemin hazırlama fırsatı buluyoruz. Bosna Hersek Türkiye kadar büyük değil. Ama ormanlarıyla, nehirleriyle, çeşitli doğal kaynaklarıyla çok zengin bir ülke. Avrupa birliği sınırındaki bir ülke. İş adamları Bosna´da yer almak istiyor. Çünkü büyük bir pazara çok yakın. Bosna Hersek´te metal sanayii çok gelişmiş. Bir geleneğimiz var. Yıllardır bu sektörde üretim yapıyoruz. Sanayi alanında çok önemli tecrübelerimiz var. Tarım alanı önde gelen bir alan. Özellikle tertemiz toprağımız, kirlenmemiş hava ve sularımız var. Tarımı bir an önce daha da geliştirmek için ortaklıklar kurulması, yatırımlar yapılmasını umuyoruz. Bizim iş adamlarımızla ortaklık yapılırsa iyi işler çıkar. İkinci önemli sektör olarak enerji sektör var. Bosna Hersek´in bine yakın küçük nehri var. Çok fazla mini hidroelektrik santrali için potansiyel var. Bunlar oldukça kârlı yatırım olarak görülüyor. Biz şu anda kapasitemizin sadece yüzde 30´unu kullanıyoruz. Bazı projeler hazırlık aşamasında. Bazılarını devlet kendisi yapacak, bazıları için ise stratejik ortak aranıyor. Bir sonraki önemli sektör ise turizm. Bosna´yı bir turizm alanı olarak düşünebilirsiniz. Çünkü her yerde görülecek bir şeyler var. Hem kültürel, hem tarihi miraslar var. Özellikle Osmanlı döneminden kalma çok önemli eserler var. Son on senedir Bosna Hersek´de turizm sektörü hep artış gösterdi. Böyle olduğu için otel kapasitesi yetmiyor. Burada otel inşa etmek kârlı bir yatırımdır. Saray Bosna Kalkınma Ajansı olarak GMKA ile kurduğumuz iş birliği bizim için son derece önemli. Tecrübeli kadrolarla önemli işlere imza atıyorlar ve biz bu durumdan çok memnunuz" dedi.
Bosna ile İlişkileri Geliştirme Vakfı Başkanı Muzaffer Çilek ise Saray Bosna´daki yatırım fırsatlarıyla ilgili bilgiler verdi. Kendisinin de Bosna doğumlu Türk iş adamı olduğunu söyleyen Çilek, "Mobilya sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 66 ülkede 400´ün üzerinde mağazamız var. Ayrıca ben bir iş adamı olarak Bosna Hersek´te tarım sektöründe yatırımlar yaptım, enerji, inşaat ve turizm alanlarında da faaliyetler gösteriyoruz" dedi.
Çilek, Türk yatırımcıları Saray Bosna´ya yatırım yapmaya davet etti.
(GD-MŞ)

16.10.2014 13:48:58 TSI

Google+ WhatsApp