Belediye Başkanı, Merkel’e bir otobüs dolusu mülteci gönderdi

Almanya’nın Bavyera eyaleti Landshud kenti Belediye Başkanı, kentinde bulunan 31 mülteciyi otobüsle başkent Berlin’deki Başbakanlık binası önüne getirerek, Merkel’in mülteci politikalarını protesto etti.

Belediye Başkanı, Merkele bir otobüs dolusu mülteci gönderdi

İlginç eylem ülkede ses getirirken, Belediye Başkanı Peter Dreier’in bu eylemi siyasi bir reklam kampanyası ve zor durumdaki insanları kullanmak olarak değerlendirildi.  Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mültecilere dönük ılımlı politikaları Almanya’da kabul görmedi. Bir taraftan mülteci rakamlarının yıllık 200 binde sınırlandırılması tartışılırken, Berlin ilginç bir mülteci eylemine sahne oldu. Özellikle Bavyera eyaletinin mülteciler konusundaki sert tavrı Merkel hükümetini zora sokmaya başladı. Bavyera eyaleti Landshut kenti Belediye başkanı Peter Dreier bu zamana kadar görülmemiş bir eylem organize ederek bir otobüs dolusu mülteciyi Berlin’e Başbakanlığa göndererek mülteci sorununa dikkat çekti. Başbakan Angela Merkel’in mülteci politikasını protesto eden otobüslü eylem Almanya’nın gündemine oturdu.

Başbakanlık binası önünde basın açıklaması yaparak, federal hükümetin sığınmacılar konusundaki tutumunu kamuoyuna duyurabilmek için böyle bir yolu seçtiğini belirten Peter Dreier, yerel yönetimlerin hem fiziki hem de finansal yönden mültecilerin yerleştirilmesi ve barındırılması konusunda sorun yaşadığını ancak yeterli desteği görmediklerini belirti. Peter Dreier’in bu eylemi kışkırtma ve reklam kampanyası olarak değerlendirilirken, mültecilerin yerleştirilmesinden eyaletlerin ve yerel yönetimlerin sorumlu olduğunu belirtti.

İlginç eylemle ilgili olarak açıklamada bulunan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Almanya’da eyaletler ve yerel yönetimlerin mültecilerin barınmasından sorumlu olduğunu ve bunun için federal hükümetten kapsamlı bir destek aldıklarını vurguladı. Landshud kentinde 2 bin 100 mültecinin yerleştirildiğini belirterek, federal ve eyalet hükümetlerinin mülteciler konusunda gerekli desteği vereceğini söyledi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Sigi Hahl, “Sığınmacıları siyasi bir şov için kullanmak korkunç ve çok yanlış bir harekettir” dedi.
Öte yandan, otobüste bulunan 31 mültecinin Berlin’e ne maksatla gittiklerini bilmedikleri ortaya çıktı. Berlin’de mülteci barınma merkezindeki fiziki şartları beğenmeyen mülteciler kendi imkânlarıyla otelde kalmak zorunda kaldıklarını söylediler. Mülteciler geldikleri otobüsle geri döndüler. 

Google+ WhatsApp