Başçı, 2018 yılı enflasyon hedefini açıkladı

Merkez Bankası'nın amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Başçı, "2016-2017 yılları için olduğu gibi 2018 yılı enflasyon hedefi de orta vadeli program hazırlık sürecinde hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlenmiştir.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Ekim enflasyon raporunda verdiğimiz tahmin doğrultusunda 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor' dedi.
 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2016 yılında para ve kur politikası" konulu basın toplantısı düzenledi. Merkez Bankası'nın amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Başçı, "2016-2017 yılları için olduğu gibi 2018 yılı enflasyon hedefi de orta vadeli program hazırlık sürecinde hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunmuştur. 

Enflasyonun yıl içinde yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan farklılaşması durumunda, yıl içinde ise enflasyon raporu ile kamuoyuna açıklanacaktır. Gerçekleşen enflasyon, yıl sonunda belirsizlik aralığının dışında kalmasında ise hükümete açık mektup yazılacaktır" ifadelerini kullandı.
Ekim enflasyon raporunda verilen tahmin doğrultusunda 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.5 seviyesinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü anlatan Başçı, "Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecektir. Alınmakta olan tedbirler ekonominin dış şartlara olan dayanıklılığını artırmaktadır" dedi.

Enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğine işaret eden Başçı, "Geçici şoklara da Merkez Bankası ve diğer kurumlar ellerindeki politika enstrümanlarıyla gerekli tedbirleri alarak düşüş eğiliminin devam etmesini sağlayabildiklerini gösteriyor. Şu anda yüzde 5'e ulaşmak için 3 puan civarında bir çaba gerekiyor, enflasyonun 3 puan kadar daha düşmesi gerekiyor" diye konuştu.

"CARİ İŞLEMLERLE İLGİLİ İYİLEŞME VAR"
Enflasyonda yakın dönemde, 3 yıl, hedefin arkasında kalınan sebebin cari işlemler dengesindeki oldukça yüksek açık olduğunu belirten Başçı, "Buradaki gelişme nasıl; buradaki engeli önümüzden kaldırdık mı net bir şekilde 'evet' cevabını veriyoruz. Cari işlemlerle ilgili iyileşme var. Trend olarak bakıldığında oldukça kuvvetli bir iyileşme olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.
Başçı, rezervlerin kısa vadeli dış borçların karşılama oranının dış borç vadelerinin uzaması ile iyileşebileceğini belirtti.  

Google+ WhatsApp