Bakan Zeybekci: "terör İnsanlık Dışı Bir Olaydır. Onu Demeye Çalıştım"

Samsun´da düzenlenen Ekonomi Zirvesi´ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Terör insanlık dışı bir olaydır. Ama eksilerden eşkıyalar varmış yol keserlermiş. Onların bile bir kuralı vardı. Onu dem

Samsun´da düzenlenen Ekonomi Zirvesi´ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Terör insanlık dışı bir olaydır. Ama eksilerden eşkıyalar varmış yol keserlermiş. Onların bile bir kuralı vardı. Onu demeye çalıştım" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Büyük Salonu´nda düzenlenen Ekonomi Zirvesi´ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sabah teröristlerle ilgili yapmış olduğu açıklamaların yanlış anlaşıldığını belirttiği konuşmasında, "Biz sorumluluğumuz ne pahasına olursa olsun bu kardeşlik coğrafyasında kardeşliği bozdurmayacağız. Ne pahasına olursa olsun bu hainlerin bu topraklarda yeri olmadığını onlara bir şekilde anlatacağız. Partimizin il danışma kurulu toplantısında söylediğimiz bir sözü birileri farklı şekilde anlamış. Bakın emanet başka bir şeydir. O yavrularımız orada emanettir. Emanet derken görevli olarak gitmiş savunmasız bir şekilde oradaki insanlara güvenerek savunmasız bir şekilde dolaşırken ihanete uğramışlar. Cinayete uğramışlar. Şehit olmuşlar. Onun için demiştim ki ´Teröristin bile, terörün bile bir kuralı vardır.´ Bu sözümüzden şunu anlamışlar. ´Teröristler onurludur gururludur´ anlamışlar. Terör insanlık dışı bir olaydır. Terör insanlığın hiçbir vasfı ile bağdaşmaz. Ama eksilerden eşkıyalar varmış yol keserlermiş. Onların bile bir kuralı vardı. Onu demeye çalıştım" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu´da yaptığı ziyaretlerde insanlarla sohbet ettiklerini ve kardeşliğin sapasağlam durduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, "Yolculuk yaptık insanlarla sohbet ettik gördük ki kardeşliğimiz sapasağlam duruyor. Gördük ki aynı vatan dediğimiz, aynı toprakları, aynı bayrağa gönül verdiğimiz, aynı devlete tabi olduğumuz kardeşlerimizin kardeşlik projesine bu birlik ve beraberliğe ne kadar inandıklarını gördük. Ankara´ya döndüğümüzde dedim ki, `Ben PKK olsam bu oyunu bozarım. Bu kardeşlik projesini engellerim. Bu çözüm sürecini engellerim. Çünkü niyeti bu ülkeyi parçalamak olan hiç kimsenin bu projeye razı olması mümkün değil.´ Onun için bu coğrafyada hortlatılmak istenen şeyin altında yatan budur. Hain haindir. Hainliğini yapmaya devam edecektir. Ama biz bu birlik ve beraberliğimize sahip çıkacağız" diye konuştu.
Türkiye´nin 2014 yılında geçen yıla oranla yüzde 35 civarında olan 20 milyar dolarlık cari açığının daraldığını söyleyen Bakan Zeybekci, "Geçen yıl Türkiye serbest ekonomi tarihinde ilk defa IMF´ye bütün borçlarını 14 Mayıs´ta ödeyerek IMF´den borcu olan ülkeler değil, borç verebilen ülkeler sınıfına geçti. Türkiye dünyanın en büyük havaalanı inşaatına başladı. Türkiye üçüncü köprü inşaatına başladı. Türkiye tüp geçidinin birini bitirdi, ötekinin temelini attı. Türkiye dünyanın en uzun köprüsünün, Marmara Denizi´nin üzerine İstanbul-İzmir otoyol geçişi inşaatına başladı. Türkiye iki tane birden nükleer santralin inşaatına başladı. Türkiye 2 bin megavat rüzgar santralinin yapımını bitirdi ve devreye aldı. Türkiye birçok alanda destanlar yazmaya başladı. Türk Hava Yolları dünyada en çok noktaya uçan dünyanın bir numaralı havayolu haline geldi. Avrupa´nın ikinci büyük havayolu, dünyanın 6. büyük havayolu haline geldi. Bir zamanlar kültür coğrafyasına yardım ettiği zaman nefes nefese kalan Türkiye bugün itibarıyla dünyada milli gelirine oranla en çok bağış yapan ülke haline geldi. Nerede bir zulüm var, nerede bir açlık var, nerede ihtiyaç duyan bir kardeşimiz veya bir insan var Türkiye orada olmaya başladı. Amerika ve İngiltere´den sonra dünyanın en büyük bağışçısı haline geldi" şeklinde konuştu.
Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, 1980´li yıllardan sonra Samsun´un hızla sanayileşmeye başladığını belirterek, "Bizim ihracatta önemli olması gereken şeyin karşı ülkeler olması gerekir. Karşımızda çok büyük pazar var. Bu coğrafya ile herhangi bir bağlantımız yok. Samsun-Ankara demiryolu hattının rehabilite edilmesi gerekir. Etrafımızın tarım alanları ile çevrili olan yerde sanayi için alan bulmak zor. Sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu alanları temin etmeye çalışıyoruz. Samsun´un havaalanından sonra Çarşamba istikametindeki alanlarda sulak alanlar var" dedi.
Lojistik köyün Samsun´a büyük kazancı olacağını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, "Lojistik dünyada bundan sonra daha fazla duyacağımız bir kavramdır. Özellikle e-ticaretin her yıl yüzde 15-20 arttığını düşünürsek esnafın dikkate alacağını düşünüyorum. Amerika 360 milyar dolarlık bir alışverişle birinci sırada. Türkiye´de internet kullanımı 42 milyon civarında bunların da yüzde 33 internet üzerinden alışveriş yapıyor. Özellikle e-ticaretin bu kadar hızlı geliştiği bir alanda biz de Samsun olarak buna hazırlık yapmalıyız. Bu da lojistikle olur. Lojistik merkezinin bir an önce devreye girebilmesi için e-ticarette önümüzdeki dönemde Türkiye´de çok daha hızlı hazırlanan bir şehir olmalıyız. Samsun Karadeniz´de 4 ulaşım modunun bünyesinde olduğu tek şehirdir. Türkiye içerisinde de 4 il vardır. Samsun´un mutlak suretle hızlı trenle buluşması gerekiyor. Bu kadar önemli bir taşıma aracının mutlaka Samsun´la buluşturulması gerekir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı´na bağlı Genel Müdürlükler yetkileri teşvik ve yatırımlar ile ilgili sunumlar yaptı.
Samsun ekonomisi ve beklentileri ile ilgili de Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu kısa bir konuşma yaptı.
Ekonomi Zirvesi´ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci´nin yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şeneli, ilçe belediye başkanları, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ve işadamları katıldı.
(HAK-MAY-SO-Y)

26.10.2014 21:43:16 TSI

Google+ WhatsApp