Bakan Müezzinoğlu´ndan Ebola Virüsü Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul´daki ebola virüsü şüphesine ilişkin, "Yanılmıyorsam 5´inci vaka oldu. Hepsine sıtma teşhisi konuldu ama tedavisi konusunda bir tedavi henüz tıp alanında olma

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul´daki ebola virüsü şüphesine ilişkin, "Yanılmıyorsam 5´inci vaka oldu. Hepsine sıtma teşhisi konuldu ama tedavisi konusunda bir tedavi henüz tıp alanında olmadığı için tedbir konusunu öncelikliyoruz. Tedbirleri azami en üst düzeyde tutuyoruz" dedi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye´ye gelen İran Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanı Seyyid Hassan Qazizadeh Hashemi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulün ardından Müezzinoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Sağlık Bakanlığı olarak ebola virüsü ile ilgili aldıkları ek önlemler olup olmadığını sorması üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Ebola dünyayı da tehdit edecek bir noktaya geldi. Bu virüse karşı henüz bir aşı ne yazık ki üretime geçmedi. Dolayısıyla alınabilecek tedbirlerin de çok sınırlı olduğunu dünya da, Dünya Sağlık Örgütü de biliyor. Burada önemli olan uyarıcı ve erken tedbirleri alabilmek. Bulaşıcılığı kontrol altında tutabilmek. Türkiye olarak yaklaşık 4 aydır özellikle salgının olduğu bölgelerden ve geliş gidişlerde gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun, gerekse o bölgelerden değişik amaçlı ki bunların son dönemde okullar açıldığı için söylüyorum, eğitim amaçlı olsun tüm gelen gidenleri gerek bilgilendirme, gerekse onların en ufak bir sağlık sorunu veya risk taşımaları konusunda son derece duyarlı, uçağa bindiği andan itibaren takip eden ve bunu sistematik yapan belki de dünyada bu anlamda duyarlılığı en üst düzeyde tutan ülkeyiz" diye konuştu.

"YANILMIYORSAM 5´İNCİ VAKA OLDU, HEPSİNE SITMA TEŞHİSİ KONULDU"
Dün basına yansıyan İstanbul´daki ebola virüsü şüphesine değinen Müezzinoğlu, şunları söyledi:
"Yanılmıyorsam 5´inci vaka oldu. Hepsine sıtma teşhisi konuldu ama tedavisi konusunda bir tedavi henüz tıp alanında olmadığı için tedbir konusunu öncelikliyoruz. Tedbirleri azami en üst düzeyde tutuyoruz. Toplumda bir paniğe vesile olmadan özellikle bizim Bakanlık ve THY olsun diğer iletişim, ulaşım konularındaki bütün alanları yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Vatandaşları ve kendi vatandaşlarımızı veya oradan gelenleri bilgilendirme konusunda da 4 aydır her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz. Şuanda ülkemiz adına panik yapacak, halkı ileri bir teyakkuza sürükleyecek durumda değiliz."

"300 BİN VAKAYA YİNE ÜCRETSİZ İLAÇ DESTEĞİNİ VERECEĞİZ"
Bugün Resmi Gazete´de Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanan sigarayı bırakma merkezlerinde ilaçların ücretsiz mi olacağının sorulması üzerine Müezzinoğlu, "Türkiye´nin en başarılı olduğu mücadele alanlarından biri de Sigara Dumansız Hava Sahası adı altında sigarayla olan, tütünle ve tütün ürünleriyle olan mücadele. Şuanda 2 milyonun üzerinde insanımız kullanıcı olup da sigarayı bırakan 2 milyonun üzerinde insanımız oldu. Esas başarımızı son 5 yılda, 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranındaki düşme yaklaşık yüzde 7-8 civarında başlama oranında düşüş var ki, bizi en çok memnun eden bu. Artık sigaraya başlamadaki miktar, bağımlılık sayısı azaldı. En büyük başarımız burada. Sigara bırakma polikliniklerinde özellikle ilaç desteğini ücretsiz olarak yine Bakanlar Kurulu kararıyla yanılmıyorsam 300 bin vakaya yine ücretsiz ilaç desteğini vereceğiz" karşılığını verdi.

"ŞUANDA O ANLAMDA İLÇELERİ GENİŞLETECEK, GENİŞLETMEMİZİ GEREKTİRECEK BİR RİSK DURUMU BİZE YANSITILMADI"
İstanbul´da 6 ilçede yapılan çocuk felci aşısının Türkiye´de yayılıp yayılmayacağı sorusuna Bakan Müezzinoğlu, "Geçtiğimiz yıl Kasım, Aralık aylarında özellikle sınır bölgemizde, güney sınır bölgemizde, Urfa, Antep, Adana, Kilis o bölgelerde iki periyodik olarak aşı yaptık. Geçtiğimiz Mayıs ayında da yine bizim Bilim Kurulumuz İstanbul´da 6 ilçede de aşılanma yapılmasında yarar olacağı kararı verildi. Biz yanılmıyorsam Mayıs, Haziran´da İstanbul´da 6 ilçemizde aşı yaptık. Onun ikinci periyodunu şimdi yapıyoruz. Buradaki karar Sağlık Bakanlığı´nın değil, buradaki karar Bilim Kurullarımız risk alanlarını, ebola sorusunda olduğu gibi bu tür bulaşıcı hastalıklarda alınması gereken tedbirleri devamlı bizim bilim kurullarımız takip ediyor. Bu bilim kurullarından bize gösterilen yol haritasına göre de biz adımları atıyoruz. Şuanda o anlamda ilçeleri genişletecek, genişletmemizi gerektirecek bir risk durumu bize yansıtılmadı. Dolayısıyla bu 6 ilçemizde ikinci periyot aşısı yapıyoruz" yanıtını verdi.

"ORTAK ÇALIŞMA KONU BAŞLIKLARIMIZ, ALINMIŞ BİR KARAR YOK"
Sağlık Bakanlığı ile İran Sağlık Bakanlığı arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı´nda organ nakline ilişkin konunun da yer almasıyla ilgili soru üzerine Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Bu konular bizim gündemimize aldığımız ve bizim onlardan, onların bizden ikili olarak tecrübe olarak ve yol haritası olarak istifade edebileceğimiz alanlar. Şuanda bu istifade edebileceğimiz alanların değerlendirmesini teknik heyetler yapıyor. Biliyorsunuz ki İran´ın organ naklindeki hem başarısı hem de uygulamadaki farklılıkları tabi ki bir kısmını Türkiye `bende bu çerçeveyi değerlendirebilirim´ diyebilir veya `ben ülkemde bunu uygulamayacağım´ diyebilir. Ortak çalışma konu başlıklarımız. Alınmış bir karar yok. Organ naklinden başka bir boyut, oradan giderek sağlık turizmini bölgemizde İran ve Türkiye olarak bir farklı boyuta taşıyabiliriz. Organ nakli de bu anlamda bir ilave. Bu içeriğin içinde olabilir."
İranlı gazetecinin sorusu üzerine Müezzinoğlu, dünyanın ülkeye uyguladığı ambargo dolayısıyla Türkiye´nin duruşunu en iyi İran halkının bildiğini söyleyerek, "Son dönemlerde Mısır´daki darbe konusunda da yine Türkiye´nin duruşu nettir ve bellidir. Türkiye ve Türk halkı fıtratı gereği haksızlıklara, adaletsizliklere ve zulümlere karşı değerlerinde olan bir duruşu yönetim olarak sergilemiştir ve sergilemeye de devam edecektir" dedi.
(PLN-CC-Y)

16.10.2014 14:59:48 TSI

Google+ WhatsApp