Bakan Güllüce´den `validebağ´ Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Validebağ korusundaki gerginliğe ilişkin, "Bir yanlış manipülasyon yapıldığı kanaatindeyim. İmar açısından yasal. Parsel numarası, beyin karışıklığı oluşturma

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Validebağ korusundaki gerginliğe ilişkin, "Bir yanlış manipülasyon yapıldığı kanaatindeyim. İmar açısından yasal. Parsel numarası, beyin karışıklığı oluşturma çabasından başka hiçbir şey değil. Orada iki grup var. Bir grup cami hiç olmasın istiyor. Bir grupta kendisine burası yeşil, ağaçlar katledilecek diye yanlış yönlendirildiği için orada. Bu ülke insanlarının sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) arasında çevre eğitimine yönelik iş birliği protokolü imzalandı. Törende yaptığı konuşmada Bakan Güllüce, esnafın Anadolu´nun omurgası konumunda olan refahın tüketmemenin, çevrenin sembolik olarak koruyucusu olan bir kitle olduğunu belirterek, "Geçmişte esnaf o kadar önemli ki çek, senet kullanmayan sözü senet olan bir kitle. Bu kitleyle biz Çevre Bakanlığı olarak bir protokol imzalamak istiyoruz. Niçin? `Çevre hepimizin çevre benim´ diye kampanyamız var zaten. Esnafın sözü itibarlıysa dökme, atma, israf etme gibi sözleri çok etkin olacaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÇEVRE BİLİNCİ ÇOK ÖNEMLİ"
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise, "Çevre bilinci çok önemli. Günümüzde insanın yaşamının olmazsa olmazı. Çevre bilincinin değişmesi çocuk yaşta olur. Çocuklar dükkana geldiği zaman sizin o yapmış olduğunuz bizimde katkı koyup hem dükkanlarımıza asacağımız hem de o afişler, o slaytlar gerçekten vatandaşın bilinçlenmesinde, çocuklarımızın bu konuda duyarlı olmasına küçük ödüllerle onlara yapılabilecek o çocukların çevre bilincini kazanmasıyla ilgili Türkiye´nin 81 ilinde bir o kadardan daha fazla her ışığın olduğu noktada sayın Bakanım biz varız" ifadelerini kullandı.

"HER ŞEY YASAL BİR YANLIŞ MANİPÜLASYON YAPILDIĞI KANAATİNDEYİM"
İmza töreninin ardından Bakan Güllüce, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin İstanbul´da Validebağ Korusu´nda yaşanan tartışmalarla ilgili sorduğu soruya Bakan Güllüce, "Ben onu anlamakta zorlanıyorum. Orada her şey yasal. Şimdi eğer çevre açısından düşünüyorlarsa çevre açısından bir sorun teşkil etmiyor. Her şey yasal. Bir yanlış manipülasyon yapıldığı kanaatindeyim. İmar açısından yasal. Niye yapılıyor diye soruluyorsa yani o zaman birileri de niye yapılmasın diye sorar. Yapılmamasını niye istemiyorsunuz diye sorarlar. Bu tartışmada hoş bir tartışma değildir. Çünkü insanların sağlık ocağına gitmesi, belediye binasına gitmesi, bir sinemaya gitmesi nasıl sosyal bir ihtiyaçsa ibadethane de bir ihtiyaç. Dolayısıyla orada da bir ihtiyaç olduğu tespit edilmiş belediye başkanı da buna öncülük etmiş. Buna muhalefet etmenin bir manası yok. Eğer çevre, ağaç, yasa, imar mevzuatıyla söyleniyorsa belediye başkanı bunu birkaç kez açıkladı. Bunların hepsi böyle doğru değil, tamamen yasal. Direnişteki arkadaşlarımızın daha sağduyulu hareket etmelerini diliyorum. Oradaki insanların da bu ihtiyaçlarına `evet´ demeleri gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"PARSEL NUMARASI, BEYİN KARIŞIKLIĞI OLUŞTURMA ÇABASINDAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY DEĞİL"
Validebağ ile ilgili mahkemenin yürütme kararı olduğu haberlerinin ve Üsküdar Belediye Başkanı´nın mahkemenin kararına ilişkin parsel numarasını değiştirdiğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine Bakan Güllüce, şunları söyledi:
"Parsel numarası, beyin karışıklığı oluşturma çabasından başka hiçbir şey değil. Orada iki grup var. Bir grup cami hiç olmasın istiyor. Bir grupta kendisine burası yeşil, ağaçlar katledilecek diye yanlış yönlendirildiği için orada. Bu ülke insanlarının sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Belediye Başkanımız oradaki binlerce insanın talebini yerine getiriyor. Akıl karıştırmak için onlar konuşuluyor. Yasa her şeyin önündedir. Yasaya göre kanuna göre o mevzuat tamamdır. Bütün Türkiye´deki herkes niye engel olmaya çalışıyorsunuz diye soru soruyor. O soruya cevap vermesi lazım oradaki arkadaşlarımızın. Bir kısmı çok samimi çevreci, bir kısmı da o çevreci olan arkadaşlarımızı manipüle eden arkadaşlar."

"FİKİRTEPE HIZLANACAKTIR"
"Fikirtepe de sorunlar çözüldü mü, şuanda hangi aşamada" sorusuna Güllüce, "Fikirtepe´de bizi çok direkt ilgilendiren konu kalmış değil. Biz aylar önce mevzuatı tamamladık. Hatırlarsanız basın mensuplarına `15 gün içinde ben bu problemi çözüyorum´ demiştim. Bundan sonraki kısmı artık arsa sahipleri ile müteahhit arasında bir problem. Biz oraya girmiyoruz kolay kolay. Şuanda gittikçe halledilmeye çalışılıyor. Müteahhitler de, bürokratlarda bazı yer sahipleri de bazı sıkıntılar yaşıyor öğrenme aşamasında. Fikirtepe hızlanacaktır. Hızlanmaya da başladı zaten. Fazla probleminde olacağını zannetmiyorum. Bizimle ilgili hiç yok zaten. Veren ve alan meselesidir. Biz Fikirtepe´de yokuz" dedi.

"AB DİREKTİFLERİYLE BİZİM ÇEVRE YÖNETMELİKLERİMİZİN BİREBİR ÖRTÜŞMESİ GEREKİYOR"
Alışveriş merkezlerinin ve büyük konut projelerinde ÇED Raporunun kolaylaştırılacağıyla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığı sorusuna Güllüce, "Kolaylaştırılacak değil, bu Avrupa Birliği standartlarına uyuyoruz biz. Yani AB direktifleriyle bizim çevre yönetmeliklerimizin birebir örtüşmesi gerekiyor. Avrupa´da ne varsa, AB´nin yönetmeliklerinde ne varsa bizde de o olsun diyoruz. Orada nasılmışsa biz ki de öyle oldu. Olay sadece AVM ile de olmuyor. ÇED Raporu ile aylarca yıllarca insanlar uğraşmasınlar. AB ile birebir uyum içerisinde olmamız lazım. Bildiğiniz gibi çevre başka AB´ye girmek isteyen ülkelerin çok çok sonradan açtığı bir fasıldır. Biz kendimize güvendiğimiz için önceden açtırdık. Çevre faslı ilerliyor. Biz bu ilerleyen çevre faslında oranın bütün mevzuatına kendimizi uydurmaya çalışıyoruz. Değişiklik o dur. O şekilde anlaşılması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
(PLN-YHY-Y)

28.10.2014 11:48:26 TSI

Google+ WhatsApp