Apple'ın başarısız olan 5 ürünü

Piyasaya sürdüğü ürünlerle kalitesinden sıklıkla bahsettiren Apple’ın bu güne kadar ürettiği her model ve ürün başarıya imza atamadı.

iPhone, iPod, iPad ve Mac cihazlarıyla başarıya ulaşan Apple’ın tarihinde bir çok adı bile duyulmadan piyasadan sürülen ürünleri var. 


Apple tarihinde öyle ürünler oldu ki, Apple’ın aşırı fanatik hayran kitlesi bile bu ürünleri kullanmayı tercih etmedi.

İşte Apple’ın fiyasko ile sonuçlanan 5 ürünü…

1) Machintosh Portable

Apple’ın pilli ilk taşınabilir bilgisayarı Macintosh Portable, şirketin başarısız ürünleri arasında ilk anılan isimler arasında. 1989 yılında tanıtılan ürünün pil hatası nedeniyle kapatılamaması gibi sorunları, bu iş için henüz erken olduğunu gösteriyordu. Ayrıca, 7300 dolarlık fiyatı ve pek de taşınabilir görünmeyen yapısı cihazı “fail” ürünler arasına kolayca sokmayı başarıyor.

Apple’ın bir oyun konsolu ürettiğini biliyor muydunuz? 1996 yılında üretilen PinPin adlı bu konsol zamanının bir adım önünde donanımsal özelliklere sahipti. Ancak teknolojik olarak ileride olmak her zaman iyi olmak anlamına gelmiyor. Aynı dönemdeki Sega Dreamcast için de benzer bir durum söz konusuydu ve bu hata Sega’nın iflasına neden oldu.

PinPin adlı cihaz Apple’ı iflas ettirmedi ancak epey bir zarar ettirdi. 100 bin adet üretilen cihazın sadece yarısı satılabildi. Cihazda oynanabilen bir oyun ismi sorsanız, inanın ben de bilmiyorum!

3) Motorola ROKR

Apple’ın ilk telefon denemesinin iPhone olduğunu düşünüyorsanız, yanıtlıyorsunuz! iTunes destekli bir telefon üretmek isteyen Apple, Motorola ile birlikte 2005 yılında ROKR modelini geliştirdi. İlkiTunes destekli telefon olan ROKR, kullanıcı düşmanı arayüzü ile son derece başarısız bir model oldu.

“Her şerde bir hayır vardır” diye boşuna dememişler… ROKR ile telefonun nasıl olmayacağını öğenenApple, birkaç yıl sonra iPhone’u geliştirdi.

4) Apple QuickTake

Dijital fotoğraf dünyasına atılan hızlı adımlardan biri olan Apple QuickTake, hüsran olan Apple ürünleri arasında az bilinenlerden birisi. Hatta birçok kişi, Apple’ın bir dijital fotoğraf makinası ürettiğini bilmiyordur bile… QuickTake, Apple’ın “istenenden erken” hamlelerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Dünya analog çağı yaşarken gelen bu erken hamlenin sonucu ise istendiği gibi olmuyor. 

QuickTake 100, 150 ve 200 adlı modelleri 1994 - 1997 yılları arasında pazara sunulan ürün Kodak ve Fujifilm ortaklığı ile ortaya çıkarılmış. Cihazların yakaladığı fotoğrafların çözünürlüğü ise inanması zor ama sadece 0.3 megapiksel!

5) Apple Ping

Apple’ın son dönem başarısızlıklarından birisi de Apple Ping adlı sosyal servis. iTunes üzerinden çalışan müzik odaklı sosyal ağ 2010 yılında duyuruldu ve dünya çapında 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Milyonlarca iOS cihaz ve Mac sahibine karşın 1 milyonluk kullanıcı sayısı oldukça düşük kaldı.

Müzik temelli sosyal ağ olan iTunes Ping’de favori sanatçıları takip etme, ağındakilerin neler dinlediğini görme gibi özellikler bulunuyordu. Kısaca, bugün Spotify’ın başardığını iTunes Ping o dönemde başaramadı diyebiliriz. Başarısız olan servis açıldıktan 2 yıl sonra, 2012 yılında kapatıldı.

Google+ WhatsApp