Akıncı terörü kınadı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. İkili, Türkiye’deki terör olaylarını kınadı.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sinirlioğlu’nun yeni görevini kutladı. “Türkiye’de yaşanan terör olayları ne yazık ki hepimizi acıya boğmaya devam ediyor” diyerek konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir an önce bu üzücü durumun son bularak arkasının kesilmesini temenni ediyorum. Yaşamını yitirenleri, şehitleri rahmetle anıyorum. Ailelerine ve tüm Türk ulusuna baş sağlığı dileklerimi iletmek istiyorum” dedi.
Önemli bir müzakere süreci içerisinde olduklarını kaydeden Akıncı, Kıbrıs konusunda önemli eşiklerin geçilmekte olduğunu kaydederek, en kısa sürede ülkenin kalıcı bir sonuca götürülmesini arzu ettiklerini belirtti. Akıncı, hem KKTC hem de Türkiye’nin bunu istediğini belirterek, her iki tarafın da kabul edebileceği iki kesimli, iki toplumlu bir federal yapıyı 11 Şubat'ta ifade edildiği gibi bir an önce sonuçlandırmak ve bu sonucu her iki toplumun onayına sunma hedefinde olduklarını kaydetti. Akıncı, “Yunanistan'da 20 Eylül'de, Türkiye'de 1 Kasım'da seçimler var. Her iki ülkenin de seçimlerden sonra huzurlu ve istikrarlı bir düzene kavuşmasını temenni ediyorum. Türkiye'nin sürece yaptığı katkıyı Yunanistan'ın da yapmasını arzu ediyorum. 20 Eylül'den sonra umarım ki Yunanistan da kendini bu noktada bulabilsin” diyerek sözlerine son verdi.

SİNİRLİOĞLU: “EN KISA SÜREDE ÇÖZÜME ULAŞMAK HEDEFİMİZ”
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ise, Türkiye'deki terör olaylarına değinerek, hayatlarını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Sinirlioğlu, terörle ilgili çabaların da artarak devam edeceğini belirtti. Sinirlioğlu, Akıncı ile Kıbrıs müzakerelerinde içinde bulunulan aşama ve içinde bulunulan süreçle ilgili değerlendirme yaptıklarını belirterek, KKTC ve Türkiye işbirliğinin tüm yönleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Sinirlioğlu, “Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini teminat altına alacak çözümün en kısa sürede bulunması bizim de hedefimizdir” diyerek, Kıbrıs meselesinin yarım asrı aşkın bir süredir BM'nin gündeminde olduğunu ve Türk tarafının yaşayabilir bir çözüm arayışında olduğunu belirtti.

“KIBRISLI TÜRKLERİN GÜVENDE HİSSETTİĞİ BİR ÇÖZÜME ULAŞMAK HEDEFİMİZ”
Sinirlioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Daha fazla vakit kaybetmeden çözüm yolunda adım atılabilmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Başta Kıbrıs sorununun çözümü olmak üzere her alandaki işbirliğimizi sürdüreceğiz. Siyasi eşitliğin teminat altına alındığı ve Kıbrıslı Türkler'in kendini güvende hissettiği bir çözüme ulaşmak hedefimizdir. Rum halkının Türk halkının isteğine olumlu karşılık vermesini umuyoruz. Kıbrıs Türk ve Rum halklarının inşa edeceği ortak gelecek için siyasi irade olduğunu gözlemliyoruz.”

“SU KKTC'NİN STRATEJİK KAZANCI OLACAK”
Adil ve yaşanabilir bir çözümün sadece adadaki taraflara değil, geniş bir coğrafyaya olumlu yansımaları olacağını da belirten Sinirlioğlu, beraber çalışmaya devam edileceğini kaydetti. Kısa süre içinde adada akmaya başlayacak olan suyun KKTC'nin stratejik kazancı olacağını da belirten Sinirlioğlu, KKTC'nin hak ettiği refaha ulaşmak için katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

“KKTC'NİN GÜVENLİK İHTİYACI ORTADA”
Sinirlioğlu sözlerine şöyle son verdi:
“Türkiye'nin ada ve bölgede huzur ve refah için katkılarının süreceği, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'yi daima yanında bulacağını ifade etmek isterim. KKTC'nin güvenlik ihtiyacı ortadadır. Kıbrıs Türk halkının güvenliği her şeyin üstündedir. Ortaya çıkacak çözümün sürdürülebilir olması, garantör ülkelerin konuya müdahil olmasıyla sağlanabilir. Bu konu müzakerelerde ele alınmaktadır.” 

Google+ WhatsApp