Ak Parti Van İl Kongresi’nde

“Fırat Kalkanıyla DEAŞ’ın, Zeytin Dalıyla PYD’nin maskesini düşürdük”


AK Parti Van İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fırat Kalkanıyla DEAŞ’ın, Zeytin Dalıyla PYD’nin maskesini düşürdük. Terör örgütlerinin maskesi düşünce, arkasından kimlerin çıktığını hep birlikte görüyoruz. Çeyrek asırdır terörle mücadele bahanesiyle dünyanın altını üstüne getirenlerin, aslında terör örgütlerinin bizatihi kurucuları, hamileri, hatta yöneticileri olduğunu cümle âleme ifşa ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Van 6. Olağan İl Kongresi’ne katıldı. Nur Tatar Kapalı Spor Salonunda düzenlenen kongre öncesinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kongrenin yapılacağı salona geçerek partililere hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına Van’a yapılan hizmetlerden söz ederek başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden sonra 30 bin konutun bitirilerek hak sahiplerine teslim edildiğini, doğal gazın Edremit’e kadar getirildiğini, Van’ın diğer bölgelerine de doğal gaz verilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, Feqiye Teyran’ın, Seyyid Fehim Arvasi’nin, Mir Hasan Veli’nin mirasına kendilerinin sahip çıktığını, Ahmed-i Hani’nin, Melaye Ciziri’nin, Feqiye Teyran’ın, Melaye Bate’nin divanlarını ve eserlerini Kültür Bakanlığı tarafından bastırarak ebedileştirdiklerini dile getirdi.

“VANLI KARDEŞLERİMİZİN DERTLERİNE DERMAN OLDUK”

“Bölücü örgüt ve uzantısı olan yapılar çeşitli isimler, çeşitli kılıklar altında Van’ın âdeta iliğini emerken, biz hep Vanlı kardeşlerimizin yanında yer aldık, onların dertlerine derman olduk” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü çocukları sokaklarda bozuk para gibi harcamaya çalışırken, kendileri sağladıkları eğitim, spor, kültür, sağlık hizmetleriyle onlara aydınlık bir gelecek kurmanın mücadelesini verdiklerini ifade etti. “Bugün Suriye’de okul sıralarında eğitim alması gereken çocukları ellerine silah tutuşturup kurşunların önüne sürenler, aynısını burada yapamamışlarsa, bizim dikkatimiz ve dirayetimiz sayesindedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütünün zulmünden kurtulmuş bir şehrin her alanda nasıl gelişebileceğinin, ticaretiyle, turizmiyle, sanayisiyle nasıl ayağa kalkabileceğinin en güzel örneğinin herkesin gözünün önünde olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye sınırları içinde ve dışında yaşayan tüm insanları, aynı haklara sahip, aynı fırsatlara sahip birinci sınıf birey olarak kamunun tüm imkânlarını aynı ölçüde kullanabilen vatandaşlar olarak gördüklerini söyleyerek, “Kim ki bu ülkenin herhangi bir bireyini kökeninden, inancından, meşrebinden, sosyal veya siyasi tercihlerinden dolayı ötekileştirmeye kalkarsa, karşısında önce beni, benimle birlikte devletimiz bulur” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ömrümüzü işte bu tür ayrımcılıklarla mücadeleye adadık. Türkiye’yi demokraside, insan haklarında, özgürlüklerde, ekonomik refah konusunda geldiği yerin gerisine götürmeye yönelik hiçbir niyete, hiçbir girişime en küçük bir müsamahamız yoktur, olmayacaktır, Milletimizin tamamının hakkını ve hukukunu korumak için işte bu demokrasi düşmanlarıyla, özgürlük düşmanlarıyla sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız.”

“MÜCADELEMİZİ ZAFERLE TAÇLANDIRMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadelesinin tek amacının demokrasiyi ve refahı da içeren, istiklali ve istikbali güvence altına almak olduğunu söyleyerek Suriye’de yaşananlara, Irak’ta yaşananlara, Mısır’da, Libya’da, Yemen’de yaşananlara bakıp da hâlâ Türkiye’yi eleştirenlerin demokrasiden, özgürlükçü düşünceden nasibini almayanlar olduğunu ifade etti.

“Terörle demokrasinin, terörle özgürlüğün, terörle zenginliğin bir arada olamayacağını görmek için daha ne yaşanması gerekir, açıkçası bilemiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gördüklerinden paylarına düşen dersi çıkarttıklarını, mücadele stratejisini ona göre belirlediklerini, adımlarını da ona göre attıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye karşı düşmanlıklarını asla gizlemeyenler, her fırsatta ülkemize saldıranlar aynı cephede toplanmışsa, sözün bittiği yere gelmişiz demektir. Ey benim Vanlı kardeşim, ey 81 vilayette yaşayan vatandaşım; eğer mazisi karanlık emperyalistlerle eli kanlı teröristler kanlı teröristler kol kola girip ülkemize karşı birlemişlerse, bize düşen bir olmaktır, iri olmaktır, diri olmaktır, kardeş olmaktır, hep birlikte Türkiye olmaktır. Bizim bu mücadeleyi zaferle taçlandırmaktan başka çaremiz yoktur. Bir asır önce nasıl tüm varımızı yoğumuzu ortaya koyup büyük bir imanla Çanakkale’de düşmanı mağlup ederek Kurtuluş Savaşı’mızın ışığını yakmışsak, bugün de yapacağımız aynısıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan terör örgütlerini ve onları maşa gibi kullananları açtıkları çukurlara gömmeden, kurdukları tuzakları başlarına geçirmeden bu vatanda rahat, huzur, gelecek olmadığını söyleyerek bu mücadeleye diğer 80 vilayetimiz ne kadar sahip çıkıyorsa, Van’ın da o kadar sahip çıkmak zorunda olduğunu vurguladı.

“DEMOKRASİMİZİN GÜÇLENDİRİLMESİ KONUSUNDA TARİHÎ REFORMLARI ARDI ARDINA HAYATA GEÇİRDİK”

Türkiye’nin geçmişte demokrasi, özgürlükler ve ekonomi bakımından gerçekten çok sıkıntılı dönemler geçirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’yi kurduktan sonra bölgedeki dostlarına ‘hükûmete geldiğimizde bizden ne istersiniz’ diye sorduğunu, onların da olağan üstü hâli kaldırmalarını istediklerini aktardı. O dönemdeki olağanüstü hâl uygulamasının vatandaşların günlük hayatını fevkalade olumsuz etkilediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Hükûmeti teslim alır almaz ilk iş 1,5 ayda olağanüstü hali kaldırdık. Daha sonra bürokratik vesayeti kırdıkça, demokrasimizin güçlendirilmesi konusunda tarihî reformları ardı ardına hayata geçirdik. Özgürlük ve demokrasi çıtasını yükseltmek için neredeyse bir asırdır talep edilen ne varsa aşağı yukarı hepsini de gerçekleştirdik. Devlet Güvenlik Mahkemeleri gibi özel yargılama usullerini kaldırdık. İşkenceye sıfır tolerans uygulamasıyla vatandaşlarımızın onuruna, haysiyetine saygı duyan bir güvenlik anlayışını tesis ettik. Kürt kardeşlerimizin günlük hayatlarını zorlaştıran, çocuklarına isim koymaktan, kamu hizmetlerinin sunumuna ne kadar yanlış uygulama varsa hepsini değiştirdik, bunları biz yaptık” şeklinde konuştu.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İPLERİ AYNI GÜÇLERİN ELİNDE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında demokrasi ve özgürlük yolculuğunun bitmeyecek bir süreç olduğunu, şartlar değiştikçe, talepler ve beklentilerin de mutlaka değişeceğini kaydetti. “Ülkemizde hâlen kimin ne sorunu varsa, ileride kimin ne sorunu ortaya çıkacaksa, bunların hepsinin de çözümü için mücadele etmek bizim en başta gelen görevimizdir, bu konuda kimsenin şüphesi olmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin içinden geçtiği kritik dönemdeki hassasiyetlerle demokrasi ve özgürlük yolculuğunun birbirinin alternatifi değil, tam tersine birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin şu anda verdiği mücadelenin sonucunda ortaya çıkacak kâra da, zarara da Karadeniz’le Güneydoğu Anadolu, Marmaray’la Doğu Anadolu, Ege’yle İç Anadolu, Akdeniz bölgelerimiz aynı derecede ortak olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kazanırsak hep birlikte kazanacağız, kaybedersek hep birlikte kaybedeceğiz. Bunun için, mesele vatansa gerisi teferruattır diyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye’ye sıkılan her kurşunun hedefinin oradaki asker nezdinde gerideki 81 milyon vatandaşın tamamı olduğunu, Türkiye’ye karşı oynanan her oyunun hedefinin, üzerinde pazarlık yapılan yerle birlikte 780 bin kilometrekare vatan toprağının tamamı olduğunun altını çizdi. PKK’sından FETÖ’süne ve DEAŞ’ına kadar tüm terör örgütlerinin safının bu mücadelede Türkiye düşmanlarının yanı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Fırat Kalkanı Harekâtı’nda 3 bin DEAŞ’lıyı niçin etkisiz hâle getirdiysek, Zeytin Dalı Harekatı’nda da aynı sebeple 4 bin PYD’liyi etkisiz hâle getirdik. FETÖ’nün yurt içindeki ve yurt dışındaki inlerine de aynı sebeple giriyoruz. Bunların hiçbirinin diğerinden farkı yok, hepsinin ipleri aynı güçlerin elindedir” şeklinde konuştu.

“OYUNU TERSİNE ÇEVİRDİK”

Konuşmasının devamında Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtlarında kontrol altına alınan 4 bin kilometrelik alanı birileri küçümseyebileceğini, fakat bu vesileyle arka plandaki büyük oyuna can alıcı iki darbe vurduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekâtıyla DEAŞ’ın, Zeytin Dalı’yla PYD’nin maskesini düşürdüklerini belirtti. “Terör örgütlerinin maskesi düşünce arkadaşından kimlerin çıktığını hep birlikte görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeyrek asırdır terörle mücadele bahanesiyle dünyanın altını üstüne getirenlerin, aslında terör örgütlerinin bizatihi kurucuları, hamileri, hatta yöneticileri olduğunu cümle âleme ifşa ettik. Dün Türkiye’nin devleti ve milletiyle birliğini, bütünlüğünü hedef alanlar, bugün Türkiye’nin sınır ötesi harekâtlarının önünü kesmek için uğraşıyorlar. Yani kısacası, oyunu tersine çevirdik. İnşallah hem ülkemiz, hem de bölgemiz için yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Yönetimler ne kadar teslimiyetçi olursa olsun, bölgemizdeki halklar hakikatleri görmüştür. Bugün geleceğimize dünden daha ümitvar bir şekilde bakıyoruz. İnşallah yarın ümitlerimizin hayat geçişine şahitlik edeceğiz.”

“AK PARTİ DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜCADELESİNİ BİRLİKTE VEREBİLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “AK Parti’nin en önemli özelliklerinden biri de demokrasi ve kalkınma mücadelesini birlikte verebiliyor olmasıdır. Ülkemizin önünde siyasi ve diplomatik olarak hangi zorluklar olursa olsun, kalkınma hedeflerimizden asla vazgeçmedik, asla geri kalmadık. Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye’yi 3,5 kat büyütme başarısını, işte bu sayede gösterebildik.”

VAN’A YAPILAN YATIRIMLAR

Türkiye ile birlikte Van’ın da bu kalkınmadan nasibini aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 yılda Van’a yapılan yatırım miktarının 22 milyar olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimde 8 bin 758 derslik inşa ettik. Çocuklarımızın okula gidebilmeleri için ailelerine 431 milyon destek verdik. Yaptığımız yatırımlarla Yüzüncü Yıl Üniversitemizi bölgesinin ve ülkemizin önde gelen yükseköğrenim kurumlarından biri hâline getirdik. Sağlıkta 13’ü hastane olmak üzere 66 sağlık tesisini şehrimize kazandırdık. TOKİ vasıtasıyla Van’da 25 bin konut, kamu binaları, okular, sosyal tesisler, camiler, ticaret merkezleri yaparak âdeta şehrimizi yeni baştan inşa ettik.”

İş başına geldiklerinde Van’da 36 kilometre bölünmüş yol olduğunu, buna 511 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, modernize edilen Ferit Melen Havalimanının geçtiğimiz yıl 1 milyon 665 bin yolcu kapasitesine ulaştığını belirtti. Bugüne kadar Vanlı çiftçilere 1,1 milyar tarımsal destek verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hizmetleri önümüzdeki dönemde daha da ileriye taşıyacaklarını vurguladı.

“DEVLETİN İMKÂNLARININ TERÖR ÖRGÜTÜNE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE GÖZ YUMAMAYIZ”

“Biz demokrasiye elbette saygılıyız, ama devletin ve imkânlarının terör örgütüne peşkeş çekilmesine de göz yumamayız. Bunun için sizlere hizmet etmek yerine, bölücü terör örgütünün kulu, kölesi hâline gelmiş olan belediye başkanlarını görevlerinden alıp yerlerine kaymakamlarımızı, valilerimizi görevlendirdik” sözleriyle kayyum atamalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevlendirilen kaymakam ve valilerin diğerlerinden çok daha maharetli, çok daha projeci, çok daha vizyoner belediye başkanları çıktıklarına dikkat çekti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin sonunda şunları kaydetti: Geçtiğimiz yıl yapılan asfalt toplamı bin kilometreyi bularak önceki yılın iki katına çıktı. Belediyemiz tarafından caddeler ve sokaklar yeniliyor, okullar onarılıyor, gençlerimizi üniversiteye ve hayata hazırlayacak eğitim çalışmaları yürütülüyor. Belediyemiz doğrudan Van Gölü’ne boşaltıldığı için ciddi bir çevre kirliliği sebebi olan atık suları arıtacak bir tesisi inşallah bu yıl şehrimize kazandırıyor. Aynı şekilde katı atıkların da işlenerek enerjiye dönüştürülmesine imkân sağlayacak bir proje bu yıl Van’da hayata geçirilecek. Van’a yakışır bir şehir meydanı kurmak için kamulaştırma dâhil tüm hazırlıklar devam ediyor. Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı geçtiğimiz ay alındı, hatta kamuya ait binaların yıkımına şimdiden başlandı. Proje tamamlandığında Van inşallah şanına yakışır bir meydana kavuşmuş olacak. Çevre yolu, şehir stadyumu, hafif raylı sistem gibi konuları da inşallah 2019’da seçilecek yeni belediye başkanımız projelendirip süratle hayata geçirecektir. Biz her zaman ve her konuda olduğu gibi, bu projeler için de Van’a gereken desteği vereceğiz, hiç endişeniz olmasın.”

Google+ WhatsApp