ABD Ürünlerine Ek Vergi Geldi

ABD Ürünlerine Ek Vergi Geldi

Türkiye ve ABD arasındaki gerilim tüm şiddetiyle devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla ABD ürünlerine yüzde 100 oranında ek vergi getirildi.

Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği bazı ürünlere ek mali yükümlülük getirilmesi kararı Resmi Gazete de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı imzasıyla yayınlanan karara göre ithal edilen ürünlere yüzde 100 zam yapıldı. Binek otomobillere yüzde 120, alkollü içeceklere yüzde 140, tütün ürünlerine yüzde 60, pirince yüzde 50 ve kabuklu kuruyemişe yüzde 20 oranında zam yapıldığı açıklandı. Ayrıca, ABD menşeli güzellik ve makyaj ürünlerine de yüzde 60 oranında zam getirildi. İlaçlara ise zam yapılmadı.

Ülkemizle ABD arasındaki ithal edilecek ürünlere ek vergi getirilmesi kararının temelleri Haziran ayında atılmıştı. ABD Başkanı Trump’ın ülkemize ithal edilecek olan çelik ve alimünyum ürünlere ek gümrük vergisi getirme kararı ile başlayan sürece Türkiye’de ABD’den ithal edilen 22 ürüne ek vergi getirerek karşılık vermişti. Son alınan kararla birlikte Türkiye, ABD menşeli ürünlere yüksek vergi oranı getirerek boykot edilmesi için önemli bir adım attı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ek vergi kararının haklı bir adım olduğunu savundu. ABD yönetiminin ekonomimize bilinçli bir şekilde saldırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı, ‘’ABD yönetiminin ekonomimize bilinçli saldırılarına karşı mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde bazı ürünlerin ithalatında vergi oranları artırılmıştır. Zor günlerde liderinin etrafında kenetlenen milletimiz, kural tanımaz tavırlara karşı uluslararası kamuoyu ile kenetlenmiş, haksızlıklara karşı dünyayı cesaretlendirmiştir. Durmak yok, yola devam’’ diye konuştu.

Google+ WhatsApp