Ab Bakanı Bozkır Fransa´daki Temaslarını Değerlendirdi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa´daki temaslarını değerlendirerek, "Fransa 23 ve 24 fasıllar ve 15´nci enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki gün

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa´daki temaslarını değerlendirerek, "Fransa 23 ve 24 fasıllar ve 15´nci enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceğini birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.
Fransa´nın Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Bakanı Harlem Desir´in resmi davetlisi olarak Fransa´da bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, temaslarıyla ilgili olarak Paris´teki Türk basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu. Türkiye´nin Avrupa Birliği müzakere sürecini konuşmak için Desir´in davetlisi Paris´e geldiğini belirten Bozkır, "Bugün çok önemli görüşmeler yaptık. İlk önce Senato Avrupa Birliği Komisyonu`nu ziyaret ettik ve Başkanı Jean Bizet ile ve Avrupa Birliği Komisyonu üyeleriyle gerçekten çok yararlı bir toplantı oldu. Fransa´da Türkiye ile ilgili maalesef bazı yanlış algılar oluşmuş vaziyette ve bunları da düzeltmenin tek çaresi uzun uzun konuşmak ve anlatmak ve sorulara cevap vermek ve bu algıyı değiştirmek her şeyin başında yer alıyor. Sanıyorum bugün ki Avrupa Birliği Komisyonu´ndaki temaslarımda biraz olsun bu sorular vasıtasıyla bu algıyı değiştirmek için imkan buldum. Avrupa Birliği Bakanı ile olan görüşmemizde hem Türkiye´de son zamanlarda gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ile ilgili önemli adımları açıklama fırsatı buldum hem de Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın Fransa´ya yapacağı ziyaret ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile yapacağı görüşme için de bazı beklentilerimizi dile getirdim. Özellikle Fransa´nın sorumluluğunda olan 17´nci faslın ekonomi ve para politikaları faslının açılması talebimizi kendilerine ilettik. Fransa da 23 ve 24 fasıllar ve 15´nci enerji faslıyla ilgili olarak endişelerinin Fransa bakımından olmadığını ifade etti. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceğini birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.
Ulusal Meclisin AB Komisyonunu ziyaret ettiğini ve önemli bir görüşme yaptığını belirten Bozkır, "AB Komisyonu Başkanı bayan Avrau´nun başkanlığında çok sayıda soru soruldu. Avrupa Birliği sürecinden, Kıbrıs sorununa kadar Kobani sorunundan IŞİD terör örgütüyle mücadeleye kadar kapsamlı sorularla karşılaştım. Bunlarla ilgili olarak da bazı yanlış algılar oluşmuş vaziyette. Kobani konusu nereye gittiysem sorulan bir konu ve bu gündeme getirilmeyi başarılmış bir konu, oysa Kobani´nin bataklıktaki sadece bir sivrisinek olduğunu, Irak´ın yarısından fazlası bu terör örgütünün işgali altındayken sadece Kobani´yle görüşmenin yanlış olduğunu anlattım ve tabiatıyla Türkiye´nin bu konuda ne düşündüğü giderek anlaşılmaya başlamıştır. Ve gerçekten bu algının oluşması da bizim ne kadar çok konuşmamız gerektiği konusunda da önemli bir delildir" dedi.

"TÜRKİYE BİR ŞEY YAPMIYOR GİBİ BİR ALGI OLUŞTURULMUŞ VAZİYETTE"
Kobani´de 138 bin kişinin ilk kapının açıldığı gün Türkiye´ye geldiğini belirten Bozkır, şunları kaydetti:
"Kobani´de yaşayan 200 bin kişi Türkiye´dedir. Çoğu Avrupalı´nın bunu bilmediğini müşade ediyorum. Sanki Kobani´da hala siviler yaşıyor bunlar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya ve Türkiye bir şey yapmıyor gibi bir algı oluşturulmuş vaziyette. Türkiye´nin 200 bin nerdeyse Kobani´nin tamamını Türkiye´ye aldığını söylediğimizde de önemli bir şaşkınlık ortaya çıkıyor. Gerçekten Almanya´da 16 bin kişiyi Suriyeli´den almak için aylardır müzakereler kamuoyunda devam ederken Türkiye´nin 200 bin kişiyi Kobani´den 2 milyon kişiyi Suriye´den almış olması gerçekten sürekli olarak telaffuz edilmeli bunun bir çok yerlerde bilinmediğini müşahede etmekten de üzüntü duydum."

"AB SÜRECİMİZDE FRANSA VE ALMANYA´NIN DAHA FAZLA KATKISINI GÖREBİLECEĞİZ"
Fransa´nın Avrupa Birliği´nin iki lokomotif ülkesinden birisi olduğunu ve Türkiye´nin müzakerelere başlamasında Fransa ve Almanya´nın lokomotif rolü oynadığını belirten Bozkır, "Kendilerine de ifade ettiğim gibi bu müzakereleri başlatan iki ülke olarak da bunun da sorumlusudurlar. Bu demek oluyor ki omuzlarında bir yüktür. Sanıyorum bu mesajlarla önümüzdeki dönemlerde hem ikili ilişkilerimizde hem de Avrupa Birliği sürecimizde Fransa ve Almanya´nın daha fazla katkısını görebileceğiz" dedi.

"TÜRKİYE´NİN TARİHİNDE UTANACAĞI HİÇBİR BÖLÜM YOKTUR"
Bir gazetecinin, "Fransa´daki temaslarınız sırasında 1915 sözde Ermeni soykırımı iddiaları gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Bozkır şunları söyledi:
"Fransa Senato Başkanı Türkiye Dostluk grubu başkanıdır, yeniden seçilmesi çok önemli bir olaydır. Ermeni konusunda kendisi konunun gerçek çerçevesinin bilincinde olarak Türkiye´nin dostu gibi davranmıştır. Türkiye´nin 1915 Ermeni konusundaki tutumu bellidir. Biz 1915 yılında cereyan etmiş olaylarla ilgili olarak kararın siyasetçiler tarafından verilmemesini arzu ediyoruz. Doğrusuda budur bir siyasetçi bir tarihçinin yerini alamaz ve biz tarihçilerin oluşturduğu akademisyenlerin komisyonunu biz teklif ettik ve bu komisyonun ister Fransız olsun ister Kanadalı olsun Ermeni olsun Türk olsun bu tarihçilerden oluşmasını kabul edeceğimizi söyledik. Eğer bu komisyon çalışmaları sonunda Türkiye´deki arşivlere bakım Ermenistan´daki arşivlere bakıp Chicago Boston´daki arşivlere bakıp böyle bir karar verirse biz bunu kabul edeceğimizi daha önce söyledik. Ancak bunu söyledik ama bu komisyonu bir türlü kuramıyoruz. Çünkü bunun sonucunu herkes biliyor, bunun sonucunda ne çıkacağını bildikleri için de komisyon kurulamıyor. Bu kadar yıldır savunduğumuz inandığımız her konuda olduğu gibi bu konuda da tutumumuzu devam ettireceğiz. Türkiye´nin tarihinde utanacağı hiçbir bölüm yoktur ve gerçekten buna inan insanlar ve kişiler olarak ulus olarak da bu konuyu tarihçilerin çözeceğine inanıyoruz ve tarihçilerin vereceği kararı da kabul edeceğimizi baştan söylüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl Türkiye´ye dünya barışına zarar verecek bir gelişmeyle devam etmez ben buna ihtimal vermiyorum. Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye´ye öyle uzaktan fiske vurulacak dönem geride kalmıştır. Daha evvelde söylediğim gibi Türkiye ağırsıklet boksörüdür öyle ufak darbelerle de yıkılacak konumda bir ülke değildir ağırsıklet boksörünün yumruğu ağır olur onu da herkes öğrenmiş vaziyette."
(ÖZ-D)

28.10.2014 20:57:27 TSI

Google+ WhatsApp