“2019 Seçimleriyle Türkiye Yepyeni Bir Yönetim Sistemine Geçecek”

AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ruhunda, siyasi partilerin ittifak yapabilmesine imkân sağlanması vardır. Yüzde 50 artı 1 ile seçilecek Cumhurbaşkanının, mümkün olan en geniş siyasal tabanı kucaklamak için çalışırken, partisini bunun dışında tutması, Meclis’te bambaşka bir fotoğraf ortaya konması doğru değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. AK Parti Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Henüz yapılmayan AK Parti il kongrelerini Mart ve Nisan ayları içinde tamamlayarak büyük kongrenin hazırlıklarına başlayacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongreler vesilesiyle ziyaret ettiği şehirlerde gördüğü heyecan ve sevgiden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“MİLLETİMİZİN TEVECCÜHÜNE LAYIK OLABİLMEK İÇİN DAHA FAZLA TER DÖKECEĞİZ”

Kendisini selamlamak için toplanan ve seçim dönemlerindeki mitinglerden daha kalabalık olan vatandaşların samimiyetinin, sorumluluklarının ağırlığını hatırlattığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin teveccühüne layık olabilmek için, hep birlikte çok daha fazla çalışmak, çok daha fazla ter dökmek, çok daha hasbi bir gayreti ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Her geçen gün, 2019 seçimlerine hazırlık hususunda attığımız adımları sıklaştırmak, çalışmalarımızı yoğunlaştırmak durumundayız. Şunu unutmayınız. 2019 seçimleri, herhangi bir seçim değildir. Her şeyden önce, 2019 seçimleriyle Türkiye yepyeni bir yönetim sistemine geçecektir” dedi.

2019 seçimlerinin önemine işaret ederek, 2019 Mart’ında yapılacak mahallî idareler seçiminde alınacak sonucun, Kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine de yansıyacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ufku, vizyonu, hedefi sadece kendi makamıyla sınırlı olanlarla, AK Parti’nin o büyük davasını, büyük hedeflerini hayata geçiremeyiz” ifadelerini kullandı.

“TARİHÎ BİR SÜREÇTEN GEÇERKEN HİÇ KİMSENİN KİŞİSEL HESABIYLA VAKİT KAYBEDEMEYİZ”

AK Parti çatısı altında siyaset yapanların vizyonlarının tüm Türkiye’yi, tüm bölgeyi ve tüm dünyayı içine alacak genişlikte ve zenginlikte olması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye böylesine tarihî bir süreçten geçerken ve milletimiz bunun sorumluluğunu bizlerin omuzuna yüklemişken, hiç kimsenin kişisel hesabıyla, kibriyle, hırsıyla uğraşamayız, vakit kaybedemeyiz” diye konuştu.

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kurduğu ortak komisyonun, seçim ittifaklarıyla ilgili kanun teklifini TBMM’ye sunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu teklifte; mahallî seçimlerde seçilme yaşının 18’e indirilmesi ile oyların karışıklığa ve gereksiz oy iptallerine engel olunması amacıyla, aynı zarfa konup aynı sandığa atılması dışında, mahallî seçimlerle ilgili herhangi bir yeniliğin olmadığını söyledi.

SEÇİM İTTİFAKI’YLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl yeniliğin, milletvekili seçimlerinde olacağına dikkat çekerek, sunulan teklife göre, birden fazla partinin bir araya gelerek milletvekili seçimine ittifak hâlinde gidebileceğini kaydetti ve “Buna malum ‘Cumhurun İttifakı’ veya ‘Cumhur İttifakı’ diyoruz” dedi.

Seçim pusulasında, ittifakın içinde yer alan partilerin amblemlerinin, bu birlikteliğe verilen ismin altında aynı çerçeve içinde yer alacağını, dolayısıyla her partinin kendi listesiyle seçime gideceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedefin oydaki zayiatı minimize etmek olduğunu söyledi.

Seçmenlerin, hangi partiyi istiyorsa, onun amblemine mühür vuracağını, oyların birlikte sayılarak toplam milletvekili sayısının belirleneceğini ve daha sonra oyların partilere göre bölünerek toplam milletvekili sayısının partinin oyu nispetinde dağıtılacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifak bölümüne vurulmuş olan, ancak herhangi bir partinin amblemine denk gelmeyen oyların da geçerli sayılacağını ve bu oyların partilerin sayısal çoğunluğu nispetinde dağıtılarak, oy oranı değişmeden milletvekili dağılımına yansıyacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de kendi başına milletvekili çıkartamayan; ancak siyasi bir özne olarak değer taşıyan pek çok partinin bulunduğuna değinerek, yeni düzenlemede bu partiler için de kolaylık getirildiğini aktardı ve “Herhangi bir siyasi partinin lideri veya üyelerini kendi partilerinden istifa etmeksizin bir başka partinin listesinden aday gösterilebilme imkânı sağlandı. Bu partiler seçim pusulasındaki ittifak bölümünde yer almayacaklar; ama aday listesinde bulunmak suretiyle dolaylı bir şekilde bu oluşumda temsil edilecekler” açıklamasını yaptı.

“SEÇİM SİSTEMİ’NİN ÖZÜNDE BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Seçim sisteminin özünde herhangi bir değişikliğin olmadığına işaret ederek, tek farkın, ittifak hâlinde seçime giden partilerin oylarının birlikte sayılması ve milletvekili dağılımının bu toplamın yeniden dağılımıyla belirlenmesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte terör örgütlerine müzahir partilerin vatandaşlarımız üzerinde kurdukları baskıyı ortadan kaldırmaya yönelik birtakım tedbirlerin de bu düzenlemede yer aldığını hatırlattı.

Bu düzenlemeyle ittifakların hukuki bir zemine kavuşturularak milletin karşısına gizli, saklı bir şekilde değil her şey önceden ilan edilerek çıkılmış olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Esasen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ruhunda siyasi partilerin bu tür ittifaklar yapabilmesine imkân sağlanması vardır. Yüzde 50+1 ile seçilecek Cumhurbaşkanının mümkün olan en geniş siyasal tabanı kucaklamak için çalışılırken, partisini bunun dışında tutması, Mecliste bambaşka bir fotoğraf ortaya konması doğru değildir. Yürütmenin tek başına Cumhurbaşkanının sorumluluğunda olması, eski Türkiye’nin hiçbirimizin hatırlamak dahi istemediği koalisyonlardan kaynaklanan o krizlerinin bir daha tekerrürüne imkân vermeyecektir.”

“MHP’YLE BAŞLATTIĞIMIZ SÜRECİ KARARLILIKLA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de seçim ittifaklarından kaynaklanan iş birliğinin sürmesinin sadece Türkiye’nin ve Türk milletinin hayrına olacağını belirterek, “Bu bakımdan bizim AK Parti olarak ittifaklardan korkmamızı, çekinmemizi, geri durmamızı gerektirecek hiçbir husus yoktur. Biz milletimize de, kendimize de güveniyoruz” diye ekledi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere kimi muhalefet partilerinin bu konudaki itirazlarına bakıldığında hiçbir makul, mantıklı ve dikkate alınması gereken bir taraf bulunmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için kendi yolumuzda yürüyecek, azami müştereklerimiz olan MHP’yle başlattığımız bu süreci 2019 seçimlerinde kararlılıkla hayata geçireceğiz. Artık herhangi bir tereddüde bu yolda, bu yolculukta yer yoktur” dedi.

Google+ WhatsApp