"Türkiye her türlü tehdide, darbeye, ekonomik krize rağmen büyümeye devam ediyor"

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami önünde toplanan vatandaşlara hitap etti.

Başbakan Binali Yıldırım, Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami önünde toplanan vatandaşlara hitap etti.

Vatandaşları selamlayan Yıldırım, başbakan olduktan sonra bir yılda üçüncü kez Diyarbakır'a geldiğini belirterek, "Ne kadar Erzincanlıysam o kadar Diyarbakırlıyım, ne kadar İzmirliysem o kadar Vanlıyım, ne kadar İstanbulluysam o kadar Batmanlıyım." ifadesini kullandı.

780 bin kilometrekare vatan toprağının her köşesinde, 81 milyonun bir, beraber ve kardeş olarak sonsuza kadar birlikte yaşayacağını vurgulayan Yıldırım, "Teröre, Türkiye'nin hiçbir yerinde asla ve asla el aman vermeyeceğiz. İşte Diyarbakır, 4 Eylül'de buraya geldik, arkadaşlarımızla beraber dedik ki 'Artık yeter, bu terörün Diyarbakır'ımıza, bölgemizi geri bırakmaya, insanımıza zarar vermesine artık müsaade etmeyeceğiz.' O gün, bugün sizlerin desteğiyle terör örgütüne el aman verdirmiyoruz. Güvenlik güçlerimiz, polisimiz, jandarmamız, korucumuz, askerimiz her yerde, saklandıkları her delikte peşlerine düşüyor ve masum insanların, çocukların intikamını alıyor." diye konuştu.

6-7 Ekim olaylarında milleti sokağa çağırdıklarını, vatandaşları terör örgütlerine hedef gösterdiklerini ve 53 masum insanın canına kastettiklerini anlatan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasin Börü'yü öldürdüler, bir de işkence ettiler ama şimdi bunları yapanlar hesabını veriyor mu? Verecekler, çünkü hiç kimse Diyarbakır'ı Türkiye'nin teminatı, peygamberler, sahabeler şehri Diyarbakır'ı, Diyarbekir'in güzel insanlarını dize getiremez. Geçen yıl buraya geldiğimizde 'Bu çukurları kazanlar, bu çukurlarda kendilerini yok edecekler, bu çukurlara onları gömeceğiz.' dedik. Gömdük mü? Şimdi gün onların verdiği zararları ortadan kaldırma günüdür. Şimdi artık birlik olma, beraber olma, birlikte Türkiye olma zamanıdır.

Diyarbakır'ın ihtiyaçlarını biliyoruz. Diyarbakır'ın birinci derdi, terörden şehri temizlemek, terörün, buradan kökünü kazımak. Şimdi terörün Diyarbakır'dan kökü kazındı mı, artık terör örgütü esnafımızı, sanatkarımızı, vatandaşlarımızı tehdit ederek, haraç alarak burada zulüm yapabiliyor mu? Yapamıyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlüdür, Diyarbakırlının, milletin yanındadır, yanında olmaya da devam edecek. Onlara asla bu topraklarda bir daha nefes aldırmayacağız, göz açtırmayacağız. Diyarbakır'ımızın, Türkiye'nin geri kalmasına, kalkınmada zaman kaybetmesine sebep olmalarına asla izin vermeyeceğiz."

"DİYARBAKIR İHANETE GEÇİT VERMEZ"

"Birlik, beraberlik ve kardeşlik" çağrısı yapan Yıldırım'ın, "İşte Ulu Cami, 639 yılından beri ayakta. İşte bu camiler, bu tarih, bizim gurur duyduğumuz geçmişimizdir. Bu toprakların evladı Selahaddin Eyyubi ne diyor biliyor musunuz? 'Hataları affet ama ihaneti asla affetme.' İhaneti affeder miyiz?" diye sorması üzerine alandakiler de "hayır" karşılığını verdi.

Başbakan Yıldırım, "İşte bu, Diyarbakır ihanete geçit vermez, Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, ay yıldızlı bayrağına her zaman sahip çıkmıştır, sahip çıkmaya da devam edecek." dedi.

"SOKAKLARDA YÜRÜMEYENLER ŞİMDİ TUTMUŞLAR..."

Diyarbakırlı vatandaşların, 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meydanlara inin." çağrısı üzerine bayrağı eline alarak, dillerinde şehadetlerle meydanları doldurduklarını, darbecilere hak ettikleri cevabı verdiklerini belirten Yıldırım, "Allah sizden razı olsun. O gün meydanlara inmeyenler, sokaklarda yürümeyenler şimdi tutmuşlar Ankara'dan İstanbul'a yürüyorlar. Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin, darbeye karşı. Adalet sokakta bulunmaz, adalet sokakta aranmaz. Adaletin olacağı yer mahkemelerdir, adalet mülkün temelidir." ifadesini kullandı.

"TARİHİ ESERLERİMİZ BİR BİR ELDEN GİDİYOR"

Diyarbakır'a geçen 15 yılda 30 milyar lira yardım yapıldığına değinen Yıldırım, "Diyarbakır'ın şu yollarını, kavşaklarını, çevre yolunu, köprülü kavşaklarını, eski halini hatırlayın, bir de yeni haline bakın. İşte o zaman Mehdi Eker kardeşimiz, sizin evladınız, bakandı. Bu işler yapılırken sürekli takip etti. Aynı şekilde Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal vekilimiz de bu işleri aynı şekilde devam ettiriyorlar." diye konuştu.

AK Parti iktidarının ilk gününden bugüne kadar Diyarbakır'da görev yapanlara teşekkürlerini ileten Yıldırım, şunları söyledi:

 "Eylül'de geldiğimizde ne dedik? 'Bu çukur kazanların, binaları, dükkanları tarumar edenlerin, her tarafı yakıp yıkanların hesabını göreceğiz ve yakılan yıkılan yerleri de en güzel şekilde yapacağız.' İşte görüyorsunuz. Buradan başladık, dükkanlar yapılıyor. Sur içindeki Gazi Melik Ahmet Caddesi yenileniyor, oradaki tarihi eserlerimiz bir bir elden geçiyor. Evleri yıkılanlara yeniden ev yapıyoruz. Ziyanları, eşyalarının bedelleri ödeniyor, esnafa gerekli krediler veriliyor."

23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Projesi'ni anlatan Yıldırım, bu iller arasındaki önemli merkezlerden birisinin de Diyarbakır olduğunu söyledi.

"Diyarbakır da cazibe merkezinin merkezi oluyor." diyen Yıldırım, kente 375 müracaat yapıldığını, toplam yatırım tutarının 6,5 milyar lira olduğunu belirtti.

Yıldırım, cazibe merkezleriyle fabrikalar yapılacağına işaret ederek, "Burada esnafı gezerken bana ne söylediler?: 'İş, iş, iş.' Bir numaralı terörü kontrol altına aldık. Önce güvenlik, can güvenliği, mal güvenliği, bu sağlandı. Şimdi de gelecek garantisi iş için düğmeye bastık, fabrikaları yapacağız. İnşallah gençlerimiz başta olmak üzere iş ihtiyacı olan kardeşlerimize de iş bulacağız. Bundan sonraki kararımız bu." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da devam eden 165 projenin toplam yatırım tutarının 6,5 milyar lira olduğunu bildiren Yıldırım, 33 bin kişilik Diyarbakır Stadyumu'nun kısa süre sonra tamamlanacağını, çevre yolunun yarısının bitirildiğini ve yarısının da yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

"YURT DIŞINDAN UÇUŞLARI DA DİYARBAKIR'A BAŞLATACAĞIZ"

Başbakan Yıldırım, 15 yıl önce Diyarbakır Havalimanı'na gidilirken birçok kontrolden geçildiğini anımsatarak, bölgenin en güzel havalimanını Diyarbakır'da hizmete açtıklarını dile getirdi.

Kente önceki gelişlerinde vatandaşların, "Erbil'e ve Kıbrıs'a uçak seferleri lazım." dediğini ve bunu hizmete aldıklarını hatırlatan Yıldırım, "Şimdi de istiyorsunuz ki 'Avrupa'dan buraya doğrudan uçuş olsun. Turizm canlansın, ziyaretçiler gelsin, Diyarbakır kazansın.' Onu da yapacağız. Yurt dışından uçuşları da Diyarbakır'a başlatacağız. Diyarbakır'ı bölgenin parlayan yıldızı, bir numarası yapmaya kararlıyız." diye konuştu.

Diyarbakırlılara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını da ileten Yıldırım, Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket isterim. Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun. Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim. Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun. Kardeş kavgasına bir nihayet olsun." dizelerini anımsattı.

Yıldırım, kardeş kavgasını bitirdiklerini, milletle devleti kucaklaştırdıklarını, bundan sonra da Türkiye, Diyarbakır ve bölge için her türlü imkanı seferber edeceklerini, yıkılan evler ve dükkanların en güzelini yapacaklarını vurguladı. 

Başbakan Yıldırım, "Bu terör örgütü PKK, PYD, YPG, bunların hepsi aynı. Bunların, bu örgütlerin 'Kürtler' diye bir sorunu yok. Asıl sorun Kürtlerin, Türklerin de sorunu terör örgütüdür, PKK'dır, PYD'dir, YPG'dir. Bütün bunları aramızdan çıkarmaya yemin ettik, karar verdik. Bu kararlılığımız da devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yi Diyarbakır'a memur yaptıklarını, kentteki her türlü işi yapacağını ve ihtiyacı karşılayacağını anlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun halkın güvenliği için güvenlik güçleriyle gece günüz çalıştığını belirten Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın bölgedeki terörle mücadele çalışmalarını yakından takip ettiğini aktardı.

Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın da fabrika ve cazibe merkezlerinin hazırlıklarını yaptığını vurgulayan Yıldırım, Diyarbakır'da yakında fabrikaların yapımına başlanacağını ve iş sorununun daha da azalacağını söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin her türlü tehdide, darbeye, ekonomik krize rağmen büyümeye devam ettiğini kaydetti.

Diyarbakırlılara, 16 Nisan'da yapılan halk oylamasında rekor destekle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine "Evet" diyerek, oyları yaklaşık yüzde 70 artırdıkları için teşekkürlerini ileten Yıldırım, birlik ve beraberlik içinde aydınlık yarınlara yürüyüşlerinin devam edeceğini vurguladı.

Yıldırım, yaklaşan Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, ramazan ve bayramın huzur, kardeşlik içinde geçirilmesini diledi.

NOTLAR

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Valiliğini ziyaretinin ardından Başbakanlığa ait otobüsle Sur ilçesine geldi.

Sevgi gösterileri ve alkışlarla karşılanan Yıldırım, vatandaşları selamladı.

Başbakan Yıldırım, Ulu Cami Meydanı'nda toplanan vatandaşlara hitabı öncesi Gazi Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti. Caddedeki esnafı tek tek dolaşan Yıldırım'a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yıldırım, esnaf ziyareti sırasında çocuklarla yakından ilgilendi.

Alana Türk bayrağı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın fotoğraflarının yer aldığı posterler asıldı.

Başbakan Yıldırım'a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker, Fatih Şahin ve Ahmet Sorgun ile bölge milletvekilleri de eşlik etti.

Google+ WhatsApp