"Kayseri, Devleti Ve Milletinin Yanındadır"

Başkan Çelik, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 98’inci yıldönümünde bir konuşma yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye gelişinin 98'inci yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören yapıldı. Törende şehir adına bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin 98 yıl önce olduğu gibi bugün de devleti ve milletinin yanında olduğunu belirtti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri'ye gelişi nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan törene Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, askeri erkan, rektörler, bürokratlar, Kayseri’yi Keşfet programı için ilimize gelen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Törende Büyük Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu.
Törende şehir adına bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin milli mücadeledeki yerine değindi. Kayseri’nin Atatürk ve silah arkadaşlarına tam destek verdiğini dile getiren Başkan Çelik, “98 yıl önce bugün Milli Mücadelemizin Lideri, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Muhterem Heyetini şehrimizde ağırladık. Sivas’tan soğuk ve karlı bir günde 18 Aralık Perşembe günü yola çıkan Gazi Mustafa Kemal, olumsuz hava şartları nedeniyle 19 Aralık Cuma akşamı şehrimize ulaşılabilmiştir. Soğuk havaya rağmen Kayserililer Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını Çifte Kümbetler önünde coşkulu bir şekilde karşılamışlar ve Atatürk’ün başlattığı Milli Mücadelenin yanında olacaklarını tüm benlikleriyle göstermişlerdir. Gazi Mustafa Kemal 20 Aralık Cumartesi günü de Kayseri Belediyesi’ni ziyaret etmiş ve şehrin ileri gelenleriyle görüşmeler yaparak Milli Mücadeleyi anlatmıştır. Mustafa Kemal’in o çalkantılı dönemde Kayseri’ye gelerek bu şehrin desteğini alması, Kayseri’ye verdiği önemin bir göstergesidir. Kayseri halkı da Mustafa Kemal’in güvenini boşa çıkarmamış, hür ve bağımsız bir ülke için tek yol olarak gördüğü Milli Mücadelenin yanında olduğunu ortaya koymuştur. Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Heyet-i Temsiliye mensupları Kayseri ziyaretlerinde sadece destek almamışlar, güç almışlardır. Anadolu’nun hürriyet sevdasına, heyecanına ve gücüne Kayseri’de şahitlik etmişlerdir. Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri ziyaretinden o kadar memnun kalmıştır ki, 21 Aralık Pazar sabahı Kayserililere bir beyanname ile teşekkür etmiştir. Gazi Mustafa Kemal, beyannamesinde ‘Anadolu’nun kalbi heyecanına bu seyahatimizin ilk merhalesinde Kayseri’de temas ettik. Bu, temasın bıraktığı hâtıra-ı hürmet ve nezaketin oluşturduğu, şükran hissini ömrümüz oldukça muhafaza edeceğiz’ ifadelerini kullanmıştır. Gazi Mustafa Kemal daha sonra da toplam beş kez Kayseri’ye gelmiş, Milli Mücadeleyi başlattığı şehirlerden biri olan Kayseri’de Milli Sanayi hamlelerini de başlatmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin dört bir yanında başlatılan kalkınma ve Milli Sanayimizi oluşturma hamlesinden en fazla nasibini alan şehirlerin başında Kayseri gelir. Tayyare Fabrikası ve Sümer Bez Fabrikası o dönemin en büyük devlet yatırımları olarak şehrimize kurulmuştur. Bu fabrikalar ve bu fabrikaların yetiştirdiği insanlar Kayseri’de sanayinin gelişmesinin en büyük nedenlerinden olmuştur. Bugün eğer şehrimiz “Sanayi Kenti” olarak anılıyorsa en büyük etken Cumhuriyet döneminde atılan temellerdir. Bu temeller, Kayseri’nin girişimci ruhunun da etkisiyle bugünlere getirilmiştir.  Atatürk’ün ‘ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz’ sözünü rehber alan Kayseri, bu sözün gereği için büyük bir gayretle çalışmaya devam etmektedir. Kayseri ve yurdumuzun dört bir yanındaki Kayserililer bugün, sadece sanayi ve ticarette değil her alanda kendilerini göstermekte ve ülkemizin kalkınmasına katkı vermektedirler” dedi.  
98 yıl önce milli mücadele için varını yoğunu ortaya koyan Kayseri’nin bugün de devleti ve milletinin yanında olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün de devletimizi, bağımsızlığımızı ve milletimizi tehdit eden iç ve dış düşmanlarla mücadele etmekteyiz. Bir yıl önce 17 Aralık’ta şehrimizde meydana gelen hain terör saldırısında şehit düşen 15 vatan evladımızın acısı diğer şehitlerimiz gibi halen yüreğimizdedir. Yaşadığımız acılar bizleri yıldırmayacak, aksine birlik ve beraberliğimizi güçlendirecektir. Bulunduğumuz coğrafyaya şekil vermek isteyen dış güçler ve bu güçlerin maşası olan hain terör örgütlerine karşı 98 yıl önce gösterdiğimiz birlik ve beraberliği göstererek devletimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Kayseri Cumhuriyet Meydanı’ndan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele kahramanları ve bu vatan için can veren aziz şehitlerimize söz veriyoruz. Bu vatanda tek bir hain, tek bir terörist kalmayıncaya kadar yılmadan, yorulmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Ay yıldızlı bayrağımızı göklerden indirmeyeceğiz, camilerimizden yankılanan ezan seslerini dindirmeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Heyet-i Temsiliye Reisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere değerli heyetine, manevi huzurlarında ‘şehrimize hoş geldiniz’ diyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in konuşmasının ardından Gazi Mustafa Kemal’in 98 yıl önce geldiğinde kaldığı Atatürk Evi önünde de bir tören düzenlendi. Öğrenciler tarafından çeşitli gösterilerin yapıldığı törende restorasyonu yapılan Atatürk Evi’nin açılışı da gerçekleştirildi.

Google+ WhatsApp